Husets fasad ska skydda husets konstruktion från väder och vind. Det blåser, snöar, regnar, haglar, solen gassar, det är (olidligt) varmt och det är (svin-) kallt. Vi som finns på insidan ska slippa känna av vädrets makter och må gott och fasaden ska klara detta år efter år….

Så hur mycket tanke lägger vi på fasaden, egentligen? Oftast börjar man tänka på den när något händer: puts spricker, tegel spricker, fogar lossnar eller vittrar, färg flagnar eller bleknar, det växer alger (eller mossa!), den börjar se flammig ut, den tar in vatten, den fryser sönder, inomhusklimatet blir påverkat. Ja, mycket kan hända!

Och många fler saker påverkar hur fasaden mår: vilken kvalitet är det på putsen/betongen? Hur ser infästningar av stuprör och fönsterbleck ut? Hur många träd finns det i närheten och hur nära står de? Står huset vid havet? Står huset högt upp på ett berg eller nere i sänka nära vattendrag? Hur ser dräneringen ut? Vilka färgmaterial finns på fasaden? Hur många lagningar är gjorda och hur ser de ut? Hur gammalt är huset?

Som du märker, finns det många saker att ta hänsyn till! Och när man väl börjar titta och fundera, vill man att jobbet som ska göras, varar länge….

Allt det här går vi igenom och försöker dokumentera, för att sedan göra ett behandlingsförslag. Ibland behöver man ta prover för att se, t.ex vilka salter som finns och i vilka mängder. Då gör vi det.

Du behöver oss om du ska måla om din tidigare målade putsade fasad, eller betongfasad, om du har ett nybyggt hus med puts eller betong, om du har en gammal omålad fasad, om du behöver göra omfattande lagningar före målningsarbetet, om du gjort en om- eller tillbyggnad. Vi kan även göra behandlingsförslag för fasader med fibercementskivor och tegelfasader.

Att vara husägare är att ta ansvar för huset man bor i. I vissa perioder av livet kan det vara svårare, man blir sjuk, man blir äldre och orkar inte lika mycket. Då är det bra, att anlita någon för att få hjälp. Vi har kontakter för hela kedjan; från analyser och behandlingsförslag till hantverkare som gör jobbet färdigt!

Ett hus som är välskött är din bästa investering för framtiden! Låt oss hjälpa dig med ditt hus.