Bästa årstiden för din fasad!

Hur förhåller sig årstiderna till renovering och ommålning av putsfasad eller betongfasad?

I Sverige har vi ett klimat som varierar, varje årstid har ju sin charm.

På hösten kommer kyla och fukt. Träden släpper sina löv, färgerna är intensiva och glödande. Temperaturen kan variera från plusgrader till köldknäppar med minusgrader. Solen värmer fortfarande när den är framme men fukten kryper in mot husen. Vi sätter på värme, eldar i kaminer, tänder lampor. Allt är ett spel mellan ljus och mörker, värme och kyla.

På vintern dominerar kylan och fukten. Dagsljuset och solens uppvärmning minskar ordentligt. I många delar av landet lägger sig ett snötäcke, som inte smälter förrän till våren. Där blir luften torrare än i södra delarna, där fukten lägger sig som en våt filt.

På våren kommer ljuset och värmen så sakta tillbaka. Kyliga nätter följs av dagar med solens värme, dagsmeja och vårregn. Ju längre in på våren, desto mer värme får vi.

På sommaren kan det vara allt ifrån regnigt, relativt kallt, till väldigt varmt, under lång tid. Solen blir brännande och torkar ut natur och material. Temperaturen är högre än under resten av året.

Fasaden behöver underhåll! Så, hur ska man tänka kring underhåll av sin fasad, när det gäller årstider och klimat, då?

Om man ser ett behov av ommålning och kanske renovering av puts eller betong, så är våren och sommaren bästa årstiden för själva arbetet. Temperatur och väder är gynnsammast för ett bra resultat. Men lika viktigt är det att göra ett bra planeringsarbete. Och det gör man bäst under hösten och vintern!

Hösten är bästa tiden att anlita oss för en genomgång av behovet och att göra ett åtgärdsförslag. Vi finns utanför Göteborg och koncentrera oss på närområdet. Vi tittar tillsammans på fasaden en vardagseftermiddag eller en helgdag. Därefter gör vi ett skriftligt förslag som kan användas som arbetsbeskrivning för eget arbete eller som underlag för att ta in offert från en hantverkare. Nu är det också läge att bestämma kulörer, göra uppstrykningsprover och hinna fundera vad som passar bäst. Låt det ta lite tid, medan det finns tid!

Under vintern är det läge att kontakta en hantverkare och prata om hur och när jobbet ska göras. Tänk på att det är svårt att få tag på hantverkare för utomhusarbete, under våren. Då har de redan fullt upp….

På våren/sommaren är det dags för genomförandet. Eget arbete eller med hantverkare. Avsätt tid till återställande. Det kan vara att plantera ny växtlighet, lägga plattor, byta stuprör och hängrännor, eller annat som hör till.

Hösten därefter gör man en kontroll, gärna ett bokat möte med hantverkaren. Då har man kontroll på hela processen och kan konstatera resultatet tillsammans.

 

Med framförhållning och bra planering lägger man grunden för ett lyckat resultat
för putsfasaden/betongfasaden!

 

Välkommen att kontakta oss i höst och vinter!