Varför säger vi att det är skillnad på färg och färg? Och varför säger vi att det är viktigt att välja RÄTT färg till betong- och putsytor?

Betong och puts är underlag som naturligt innehåller och kan bära mycket fukt. På både gott och ont. Fukt finns för att ge liv till oss och allt som lever. Men fukt på fel ställen kan ställa till med mycket skador.

Allt ifrån översvämningar till söndervittring av en fasad. Fukt kan vara livgivande och samtidigt orsaka hälsoproblem. Därför försöker människan bestämma var fukten ska finnas och var den ska vara så frånvarande som möjligt.
Eftersom betong och puts kan bära mycket fukt, är det viktigt att den har möjlighet att vandra ut, oftast i form av ånga. Det sker när nederbörd upphör, när ett utrymme blir uppvärmt eller temperaturen höjs.

Om fukten stängs in i t.ex. en vägg, ökar fukthalten och mögel och alger trivs bättre. För mycket fukt i puts gör att den löses upp och blir porös och sandig. För mycket fukt i betong gör att armering börjar rosta och till slut kan hållfastheten i konstruktionen vara i fara.

Därför ÄR det viktigt med rätt färg på puts och betong! De flesta färger som finns på marknaden har olika inblandning av organiska ämnen (”plast”).

Ju mer organiskt material, desto tätare är färgen.

Färgen är då också filmbildande, dvs den lägger sig som en film ovanpå ytan.

Tät färg betyder att fukt/ånga inte kan vandra ut, vilket kan betyda problem.

Tät färg betyder INTE att den stänger ute fukt, för fukt kommer från fler än ett håll!

Hur vet man då, om en färg är tät eller genomsläpplig? Det finns ett par saker man kan titta efter; pH-värdet – ett högt pH-värde visar att färgen innehåller en mindre mängd (eller ingen mängd!) organiska ämnen.

Ett pH-värde på 10–11 är att föredra. Då ligger värdet nära värdet för puts och betong, dvs materialen passar ihop. Ett annat värde man kan titta efter, är sd-värdet. Det är ett värde som anger hur mycket ånga som kan passera genom materialet, ångdiffussionsmotstånd.

Ju lägre värde, desto bättre genom-släpplighet. Sd-värdet för silikatfärg ska inte vara högre än 0,14. Men det finns silikatfärger som har värden ända ner till 0,01. Och det kan väl inte vara så stor skillnad, tänker ni?

Men det är det! Vid en temperatur på +23˚C och solsken släpper en putsad yta, målad med en färg med ett sd-värde på 0,14, ut ca 150 gr vattenånga/m2 och dygn.

Vid samma förutsättningar, men den putsade ytan är målad med en silikatfärg med ett sd-värde på 0,01, släpper ytan ut ca 2 100 gr vattenånga/m2 och dygn!

Så visst är det skillnad… Så klart är en silikatfärg med ett sd-värde på 0,14 bättre än en plastfärg, men som ni ser (på bilden ovan), så kan man välja ett ännu bättre alternativ. Vi har alternativen, vi gör en bedömning vad som är lämpligt för din fasad, vi guidar dig genom ”färgdjungeln”!

Ett hus som är välskött är din bästa investering för framtiden! Låt oss hjälpa dig med ditt hus.